zaterdag 21 februari 2009

OIS vervolgt kwikgehalteonderzoek in Anapaike


door Gilliamo Orban

SIPALIWINI – De Organisatie van Inheemsen in Suriname (OIS) heeft van 6 tot 10 februari zijn kwikgehalteonderzoek voortgezet in het Wayanadorp Anapaike in Zuidoost-Suriname. Van ruim 100 dorpelingen zijn haarmonsters genomen, die voor laboratoriumonderzoek zijn verstuurd naar de Universiteit van Washington in de Verenigde Staten van Amerika. "Het onderzoek is van essentieel belang omdat er rondom dit dorp veel aan goudwinning wordt gedaan, waarbij goudzoekers gebruik maken van kwik", zegt Eveline Monsanto, medewerker van de OIS.

Begin vorig jaar heeft de OIS een onderzoek gedaan naar kwik in het lichaam van dorpelingen het inheemse dorp Apetina, nabij de Tapanahonyrivier. Dit onderzoek heeft uitgewezen dat bewoners massaal zijn vergiftigd met kwik. De bewoners moesten ook dit keer twee vragenlijsten beantwoorden waarvan een over hun eetgewoonte en de ander over eventuele ziekteverschijnselen van kwik. Daarnaast zijn haarmonsters genomen van de dorpelingen.

"Wij werken volledig mee aan dit onderzoek, omdat wij willen weten, hoe het zit met onze gezondheid", zegt een bewoner. Het onderzoek wordt in samenwerking met het Suriname Indigenous Health Fund en de Universiteit in Washington uitgevoerd. Afhankelijk van de fondsen kan de OIS meer dorpen onderzoeken. In dit rijke goudgebied wordt aan zowel de zijde van Suriname als Frans-Guyana aan goudwinning gedaan. Hierdoor raakt de Lawarivier, waarin dorpelingen onder meer vis vangen voor consumptie, erg vervuild met kwik. Door de ontstane situatie komt de gezondheid van de mensen ernstig in gevaar.

"Wij zijn de goudactiviteiten van onverantwoordelijke Surinamers en illegale Braziliaanse goudzoekers beu", zegt Ipomadi Pelenapin, hoofdkapitein van Anapaike. Volgens hem is de overheid debet aan de huidige situatie in Anapaike en omgeving. Pelenapin eist voor de zoveelste maal dat de overheid de goudwinning stopzet.
Bron: Times Of Suriname (nieuwsblad)

1 opmerking:

pewedd zei

Surinamers are digging their own grave. Blindness and agony everywhere, no resistance as in other countries like Africa, Central America, Canada and USA.
How said the general Manager of IAMGOLD Renaud Adams in an interview in 2008:
“I have visited some operations in Africa, but none of them have experienced such a good support of pro-mining activities. I was really amazed, since Suriname is an unknown country in the mining industry. I was amazed by the support and facilities of doing business in this country.”
(http://www.winne.com/dninterview.php?intervid=2229#details)
The New Eldorado will end in one of the world’s worst globalization disasters.
Watch more of these videos on internet sources like http://www.vimeo.com/album/55556 and you will understand.