dinsdag 24 februari 2009

Kapitein Hollandse Kamp ontkent massale verhuizing

door Gilliamo Orban

PARAMARIBO – Kapitein Stefanus Sabajo van Hollandse kamp in Para ontkent dat hij met de beleidsmedewerker van Ruimtelijke ordening Grond – en Bosbeheer (RGB), Nardo Aloema, is overeengekomen om massaal te verhuizen. “Het is een pertinente leugen die uit de duim gezogen is”zegt het dorpshoofd. Aloema echter beweerd dat Sabajo heeft toegestemd op voorwaarde dat de dorpelingen een plek krijgen waar een compleet wooncentrum met sanitaire voorzieningen wordt neergezet.

De regering heeft plannen om de Johan Adolf Pengelluchthaven uit te breiden, waardoor Hollandse Kamp wordt bedreigd met verhuizing. Zowel de Vereniging van Inheemsen Dorpshoofden in Suriname en de Organisatie van Inheemsen in Suriname zijn in kennis gesteld over deze kwestie.
Sabajo zegt dat hij eind 2008 plotseling bezoek kreeg van Aloema. Volgens hem ging het gesprek niet over de grondkwestie met de luchthaven. “Wij spraken over problemen waarmee inheemsen in Suriname dagelijks geconfronteerd raken”, zegt de kapitein. Korte tijd na dit gesprek kreeg het dorpshoofd te horen, dat hij heeft toegestemd om de dorpelingen massaal te verhuizen naar een ander plek. “Wij gaan nimmer verhuizen omdat wij de eerste bewoners zijn van het land en de overheid dient dit te respecteren”, meent de kapitein. Volgens de kapitein spelen Aloema en het ministerie van RGB onder een hoedje. “In plaatst van dat Aloema opkomt voor de inheemsen, wil hij die misleiden ”, zegt Sabajo.

Volgens Aloema is RGB bezig om ondermeer grondkwesties van Hollandse kamp, Wit Santie en Maho op te lossen. In dit kader heeft hij een gesprek gevoerd met de kapitein van Hollandse Kamp. De beleidsmedewerker heeft de kapitein verteld dat er mogelijkheden zijn om een andere woonplaats te krijgen. De woonplek ligt dichtbij Hollandse Kamp en zal compleet ingericht worden met huizen en sanitaire voorzieningen. Met dit voorstel ging het dorpshoofd akkoord. Thans verneemt de beleidsmedewerker een ander verhaal. “De dorpshoofd is inconsequent”, aldus Aloema.

Bron: Times Of Suriname d.d. 23/ 02 / 209

1 opmerking:

Mystic riv3r zei

Sugeng enjang, akmeniko kulo saking indonesia bade nitip greeting kangge sadulur sadulur ing suriname,.. matur suwun