zaterdag 21 februari 2009

Inheemsen Guyana's bezorgd over milieu-activiteiten

19-02-2009 Times of Suriname


PARAMARIBO – Inheemsen van Suriname, Frans-Guyana en Guyana maken zich enorm veel zorgen om de effecten van de megaprojecten van het IIRSA dat bezig is met de o­ntsluiting van Zuid-Amerika en andere activiteiten van de respectieve lokale overheden.


Deze projecten hebben een negatieve invloed op de traditionele leefwijze van de inheemsen. "Wij willen dat o­nze rechten moeten gelden bij deze megaprojecten", zegt Leon Wijngaarde, voorzitter van de Organsatie van Inheemsen in Suriname (OIS).

De Inheemse organisaties APA (Guyana), FOAG (Frans-Guyana) en OIS hebben daarom gemeend om in maart in samenwerking met de Coica een workshop in Georgetown te organiseren. De Coica is het overkoepelend orgaan van inheemsen uit 9 amazonelanden. Deze workshop vindt plaats binnen het kader van informatie, kennis en de rechten van inheemsen op nationaal en internationaal niveau. Tijdens de workshop zullen problemen op een objectieve manier worden geanalyseerd. o­nder meer zal een actieplan worden gemaakt en een strategie worden bedacht voor het verdedigen van inheemse rechten. Op de workshop zullen vertegenwoordigers van overheden, universiteiten en ngo's vertegenwoordigd zijn. Aan het eind van de workshop zullen de inheemse organisaties de overeenkomsten en conclusies bekendmaken.


Volgens Wijngaarde zal de OIS zeker aankaarten de geprojecteerde waterkrachtwerken op Kabalebo in West-Suriname en de o­ngebreidelde goudwinningsactiviteiten waarmee inheemsen dagelijks geconfronteerd worden. "Wij zullen in detail treden over de positieve en negatieve effecten van de milieuactiviteiten in inheems grondgebied", zegt Wijngaarde.


De informatie over de workshop moet worden overgebracht naar de inheemse gemeenschappen. In april 2008 o­ndertekende de Coica voor o­ndersteuning van het project 'Impact IIRSA, Mijnbouw en Energie' met het Fordfonds. De organisaties van de 9 lidlanden moeten op de workshop o­nder meer informatie verzamelen en met voorstellen komen. Het initiatief voor de integratie van de regionale infrastructuur in Zuid-Amerika (IIRSA) is een dialoogforum voor bevordering van het vervoer, energie en communicatie-infrastructuur op het continent. Gericht op de fysieke integratie van de twaalf Zuid-Amerikaanse landen en het bereiken van een rechtvaardige en duurzame territoriale ontwikkeling.


Door: (Gilliamo Orban )

Bron: Times Of Suriname (Nieuwsblad)

Geen opmerkingen: