zaterdag 3 januari 2009

Evaluatieonderzoek kwikvergiftiging Apetina in mei

door Isaak Poetisi
03/01/2009

Paramaribo - Het onderzoek naar massale kwikvergiftiging in het inheemse dorp Apetina nabij de Tapanahonyrivier wordt in mei dit jaar geƫvalueerd.

Hiertoe komt een milieu onderzoeksdeskundige van de Heritage Universiteit van Washington in Amerika naar Suriname. Met dit onderzoek, waarvoor een periode van drie jaar is uitgetrokken, is in april vorig jaar een aanvang gemaakt. De Organisatie van Inheemsen in Suriname (OIS) en de Amerikaanse onderwijsinstelling werken er samen aan mee. Volgens OIS-voorzitter Leon Wijngaarde gaat het onderzoek in Apetina de tweede fase in, terwijl daarmee in het eveneens getroffen dorp Anapaike een aanvang wordt gemaakt. “De onderzoeken in beide gemeenschappen worden gelijk getrokken, waarna de evaluatie van de vrijgekomen data plaats zal vinden”, zegt Wijngaarde. Het ligt volgens hem in de bedoeling dat de deskundige advies uitbrengt over de stappen die verder ondernomen moeten worden.

Het onderzoek naar kwik in het lichaam van de 159 dorpelingen in Apetina een poos terug, heeft schrikbarende resultaten opgeleverd. De geteste dorpelingen hebben evenveel of veel meer dan de gestelde toegestane hoeveelheid kwik van 1 microgram in het lichaam. Het merendeel van de getesten bestaat uit vrouwen en jonge kinderen. De hoogst gemeten vergiftiging is bij een zesjarig meisje. Zij heeft een kwikvergiftiging van 33.8 microgram in het lichaam. Het jongste kind dat de vergiftiging heeft opgelopen is een eenjarig meisje met een kwikgehalte in het lichaam van 5,6 microgram.

Het rapport vermeldt dat bij een kritische dosis van kwikvergiftiging in het lichaam, bij zeker 10 procent van alle geboorten neurologische afwijkingen kunnen optreden. Inheemsen zijn voor hun eiwitvoorziening veelal aangewezen op voedsel dat ze verzamelen door onder meer jacht en visvangst. Vanwege kwikvervuiling in veel rivieren in Sipaliwini door goudwinning, komt hun voedingspatroon in gevaar. Directeur Edward van Eer van de Medizebs zegt desgevraagd dat deze kwestie de aandacht heeft van de autoriteiten van het ministerie van Volksgezondheid. Hij zegt dat in dit kader zijn dienst samen met Volksgezondheid en nog een paar deskundigen bezig is het probleem vast te stellen en na te gaan hoe daarin een oplossing brengen. “Het is niet de bedoeling om blindelings af te gaan op zaken die gesteld worden in onderzoeken”, aldus Van Eer.-.

(Bron: http://www.dwtonline.com/)

1 opmerking:

Unknown zei

Ik lees vaak over de kwikvervuiling en de onderzoeken ernaar.Is er ook al een mogelijke oplossing voor dit probleem en in hoeverre wordt hieraan gewerkt?
Graag een reactie!

Lea