zaterdag 17 januari 2009

Bacterie-infectie teistert Pikin Saron

door Isaak Poetisi en Karlijn Houwelingen17/01/2009

Paramaribo - Bewoners van Pikin Saron, een inheems dorp in het district Para, worden sinds begin dit jaar geteisterd door een mogelijke bacterie-infectie. Zij vertonen dezelfde symptomen als de bewoners van het inheems dorp Matta in hetzelfde district, met name erge buikpijn, geen eetlust, braken en vermoeidheid, terwijl hun ontlasting bloedsporen vertoont.

Matta haalde eerder deze maand het nieuws vanwege een mogelijke bacterie-infectie. Deze heeft veel zieken geëist, van wie een aantal nog onder behandeling zijn. In dit dorp heeft het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) intussen monsters genomen uit de diverse reservoirs waaruit de bewoners water halen. Na laboratoriumonderzoek is alleen in het water van een oude put de Escherichia coli, beter bekend als de E.colibacterie ontdekt. Het BOG constateert dat er in Matta een link bestaat tussen deze bacterie, de zieken en de twee personen die kort na elkaar zijn overleden. Medewerkers van het bureau vertrekken maandag naar het gebied om veldonderzoek te doen en om de situatie te evalueren. De BOG-leiding spreekt de bewering van de dorpsleiding van Matta tegen als zou zij te laat hebben gereageerd op de situatie. Sinds begin januari beschikt Pikin Saron, een dorp met ruim 200 inwoners, niet over stromend water en electriciteit en zijn de bewoners aangewezen op regenwater die ze opvangen in open tonnen. Vermoedt wordt dat dit water ook is besmet met een bacterie. De dorpelingen, van wie veel een lusteloze indruk maken, verkeren niet in paniek, maar zijn erg bezorgd vanwege de onduidelijkheid die er heerst over het ziektebeeld. Eén van hen is Milton Malbonse. Hij zegt dat hij donderdagmiddag naar de rivier is geweest toen hij opeens pijn in de rug voelde en een gevoel van zwakte en extreme vermoeidheid, zware buikpijn en braken kreeg. Ook zijn dochtertje van acht jaar is momenteel erg ziek. "Mijn buik doet pijn en ik heb constant diarree", zegt Akshai Jubitana (16) van Matta met verzwakte stem. De mulo-scholier is binnen vier dagen sterk vermagerd. Evelien Gorinde, verpleegkundige van de Medische Zending in Pikin Saron, noteerde tot donderdagavond officieel vier gevallen. Basia Carlo Malbons kan niet exact aangeven om hoeveel mensen het gaat, maar vermoedt dat het aantal veel hoger ligt. Hij weet dat Pikin Saron drie jaar geleden al geconfronteerd werd met een soortgelijke situatie, maar in een minder ernstige vorm. Het blijkt dat veel zieken niet kiezen voor hulp bij de dorpspolikliniek, maar voor traditionele geneesmiddelen. Zij geloven dat die erg probaat zijn tegen onder meer diarree. In het ruim 600 bewoners tellende dorp Matta zijn vanaf de tweede week van december vijf gevallen geregistreerd bij de plaatselijke hulppolikliniek van de Regionale Gezondheid Dienst (RGD). De dorpsleiding schat dat intussen ongeveer vijftien personen met hevige koorts, braken, lusteloosheid, zware buikpijnen en diarree met bloedsporen in bed liggen. Desgevraagd zegt RDG-arts Taroen Gowrising de indruk te hebben dat de uitbraak over zijn hoogtepunt heen is en dat er minder zieken zijn. "Belangrijk is dat vastgesteld wordt hoe de overbrenging van de besmetting plaatsvindt", aldus de arts.-.

dWT foto/ Karlijn Houwelingen Leden van de familie Malbons van Pikin Saron zijn ook slachtoffer van de colibacterie. Milton Malbons (uiterst links) is er erg aan toe en klaagt over koorts, braken, lusteloosheid, geen eetlust, zware buikpijnen en diarree met bloedsporen.-.

(Bron: www.dwtonline.com)

1 opmerking:

megat zei

Hi!! Your blog are very nice and more info. I hope follow my blog and please click my google ads.