zaterdag 21 februari 2009

Jongeren Anapaike ontberen Surinaams onderwijs



door Gilliamo Orban


SIPALIWINI – Jongeren van het Inheemse dorp Anapaike aan de Lawarivier in Zuidoost-Suriname ontberen Surinaams onderwijs. In het dorp en de nabije omgeving ontbreekt een schoolgebouw. Zij kunnen slechts tot de basisschool gaan in het Franse dorp Twanke, omdat hun ouders geen verblijfsvergunning van Frans-Guyana bezitten.

“Mijn kinderen kunnen slechts basisonderwijs genieten. Daarna zijn zij overgelaten aan hun lot”, zegt vader Frans. Onderwijs volgen in Paramaribo gaat moeilijk vanwege de taalbarrière. De kinderen beheersen slechts het Wayana en Frans. Ook hebben vele ouders niet het geld om onder andere de internaatkosten te dekken.

“Enkele kinderen die naar school gingen in Paramaribo, hebben niet lang kunnen volhouden.” Het ontbreken van onderwijsfaciliteiten heeft ook gemaakt dat vele bewoners zijn verhuisd naar de Franse dorpen. Sauké Jekepin woont al zes jaar in het Franse dorp Elahé, omdat hij verzekerd wil zijn van verder onderwijs voor zijn vier kinderen. Ook trekken de mensen weg door de aantrekkelijke sociale voorzieningen. “Vroeger bestond het dorp uit om en bij 800 personen, maar thans wonen er slechts ongeveer 20 bewoners.”


Glenn Aliyana is zeer teleurgesteld in de lakse houding van de overheid. “De regeringsleiders zeggen vaak dat we de toekomst zijn, maar zij werken niet aan het bouwen van scholen in het binnenland”, meent Aliyana. Hij zit reeds enkele maanden thuis. Ondanks zijn toestand wil hij meubelmaker worden, om een bestaanszekerheid te vinden in de maatschappij.
Ipomadi Pelenapin, stamhoofd van Anapaike, is enorm bezorgd over de toekomst van de jeugdigen. “Onderwijs is de basis tot ontwikkeling, maar dat ontberen onze kinderen”, jammert Pelenapin. De vele brieven, die het dorpbestuur aan het Ministerie van Onderwijs heeft gericht, zijn nimmer beantwoord. Op Anapaike stond in het verleden wel een schoolgebouw. De bewoners trokken echter weg door de binnenlandse oorlog. Omdat er te weinig kinderen achterbleven en er geen animo was, werd de school gesloten. “Er zou een onderzoek komen om het aantal kinderen in het gebied vast te stellen, waardoor er misschien een school in of dichtbij het dorp kan worden opgezet. Maar helaas hebben wij nog niets gemerkt.”


Bron: Times of Suriname (Nieuwsblad)

Geen opmerkingen: