dinsdag 24 februari 2009

Kapitein Hollandse Kamp ontkent massale verhuizing

door Gilliamo Orban

PARAMARIBO – Kapitein Stefanus Sabajo van Hollandse kamp in Para ontkent dat hij met de beleidsmedewerker van Ruimtelijke ordening Grond – en Bosbeheer (RGB), Nardo Aloema, is overeengekomen om massaal te verhuizen. “Het is een pertinente leugen die uit de duim gezogen is”zegt het dorpshoofd. Aloema echter beweerd dat Sabajo heeft toegestemd op voorwaarde dat de dorpelingen een plek krijgen waar een compleet wooncentrum met sanitaire voorzieningen wordt neergezet.

De regering heeft plannen om de Johan Adolf Pengelluchthaven uit te breiden, waardoor Hollandse Kamp wordt bedreigd met verhuizing. Zowel de Vereniging van Inheemsen Dorpshoofden in Suriname en de Organisatie van Inheemsen in Suriname zijn in kennis gesteld over deze kwestie.
Sabajo zegt dat hij eind 2008 plotseling bezoek kreeg van Aloema. Volgens hem ging het gesprek niet over de grondkwestie met de luchthaven. “Wij spraken over problemen waarmee inheemsen in Suriname dagelijks geconfronteerd raken”, zegt de kapitein. Korte tijd na dit gesprek kreeg het dorpshoofd te horen, dat hij heeft toegestemd om de dorpelingen massaal te verhuizen naar een ander plek. “Wij gaan nimmer verhuizen omdat wij de eerste bewoners zijn van het land en de overheid dient dit te respecteren”, meent de kapitein. Volgens de kapitein spelen Aloema en het ministerie van RGB onder een hoedje. “In plaatst van dat Aloema opkomt voor de inheemsen, wil hij die misleiden ”, zegt Sabajo.

Volgens Aloema is RGB bezig om ondermeer grondkwesties van Hollandse kamp, Wit Santie en Maho op te lossen. In dit kader heeft hij een gesprek gevoerd met de kapitein van Hollandse Kamp. De beleidsmedewerker heeft de kapitein verteld dat er mogelijkheden zijn om een andere woonplaats te krijgen. De woonplek ligt dichtbij Hollandse Kamp en zal compleet ingericht worden met huizen en sanitaire voorzieningen. Met dit voorstel ging het dorpshoofd akkoord. Thans verneemt de beleidsmedewerker een ander verhaal. “De dorpshoofd is inconsequent”, aldus Aloema.

Bron: Times Of Suriname d.d. 23/ 02 / 209

zaterdag 21 februari 2009

OIS vervolgt kwikgehalteonderzoek in Anapaike


door Gilliamo Orban

SIPALIWINI – De Organisatie van Inheemsen in Suriname (OIS) heeft van 6 tot 10 februari zijn kwikgehalteonderzoek voortgezet in het Wayanadorp Anapaike in Zuidoost-Suriname. Van ruim 100 dorpelingen zijn haarmonsters genomen, die voor laboratoriumonderzoek zijn verstuurd naar de Universiteit van Washington in de Verenigde Staten van Amerika. "Het onderzoek is van essentieel belang omdat er rondom dit dorp veel aan goudwinning wordt gedaan, waarbij goudzoekers gebruik maken van kwik", zegt Eveline Monsanto, medewerker van de OIS.

Begin vorig jaar heeft de OIS een onderzoek gedaan naar kwik in het lichaam van dorpelingen het inheemse dorp Apetina, nabij de Tapanahonyrivier. Dit onderzoek heeft uitgewezen dat bewoners massaal zijn vergiftigd met kwik. De bewoners moesten ook dit keer twee vragenlijsten beantwoorden waarvan een over hun eetgewoonte en de ander over eventuele ziekteverschijnselen van kwik. Daarnaast zijn haarmonsters genomen van de dorpelingen.

"Wij werken volledig mee aan dit onderzoek, omdat wij willen weten, hoe het zit met onze gezondheid", zegt een bewoner. Het onderzoek wordt in samenwerking met het Suriname Indigenous Health Fund en de Universiteit in Washington uitgevoerd. Afhankelijk van de fondsen kan de OIS meer dorpen onderzoeken. In dit rijke goudgebied wordt aan zowel de zijde van Suriname als Frans-Guyana aan goudwinning gedaan. Hierdoor raakt de Lawarivier, waarin dorpelingen onder meer vis vangen voor consumptie, erg vervuild met kwik. Door de ontstane situatie komt de gezondheid van de mensen ernstig in gevaar.

"Wij zijn de goudactiviteiten van onverantwoordelijke Surinamers en illegale Braziliaanse goudzoekers beu", zegt Ipomadi Pelenapin, hoofdkapitein van Anapaike. Volgens hem is de overheid debet aan de huidige situatie in Anapaike en omgeving. Pelenapin eist voor de zoveelste maal dat de overheid de goudwinning stopzet.
Bron: Times Of Suriname (nieuwsblad)

Jongeren Anapaike ontberen Surinaams onderwijs



door Gilliamo Orban


SIPALIWINI – Jongeren van het Inheemse dorp Anapaike aan de Lawarivier in Zuidoost-Suriname ontberen Surinaams onderwijs. In het dorp en de nabije omgeving ontbreekt een schoolgebouw. Zij kunnen slechts tot de basisschool gaan in het Franse dorp Twanke, omdat hun ouders geen verblijfsvergunning van Frans-Guyana bezitten.

“Mijn kinderen kunnen slechts basisonderwijs genieten. Daarna zijn zij overgelaten aan hun lot”, zegt vader Frans. Onderwijs volgen in Paramaribo gaat moeilijk vanwege de taalbarrière. De kinderen beheersen slechts het Wayana en Frans. Ook hebben vele ouders niet het geld om onder andere de internaatkosten te dekken.

“Enkele kinderen die naar school gingen in Paramaribo, hebben niet lang kunnen volhouden.” Het ontbreken van onderwijsfaciliteiten heeft ook gemaakt dat vele bewoners zijn verhuisd naar de Franse dorpen. Sauké Jekepin woont al zes jaar in het Franse dorp Elahé, omdat hij verzekerd wil zijn van verder onderwijs voor zijn vier kinderen. Ook trekken de mensen weg door de aantrekkelijke sociale voorzieningen. “Vroeger bestond het dorp uit om en bij 800 personen, maar thans wonen er slechts ongeveer 20 bewoners.”


Glenn Aliyana is zeer teleurgesteld in de lakse houding van de overheid. “De regeringsleiders zeggen vaak dat we de toekomst zijn, maar zij werken niet aan het bouwen van scholen in het binnenland”, meent Aliyana. Hij zit reeds enkele maanden thuis. Ondanks zijn toestand wil hij meubelmaker worden, om een bestaanszekerheid te vinden in de maatschappij.
Ipomadi Pelenapin, stamhoofd van Anapaike, is enorm bezorgd over de toekomst van de jeugdigen. “Onderwijs is de basis tot ontwikkeling, maar dat ontberen onze kinderen”, jammert Pelenapin. De vele brieven, die het dorpbestuur aan het Ministerie van Onderwijs heeft gericht, zijn nimmer beantwoord. Op Anapaike stond in het verleden wel een schoolgebouw. De bewoners trokken echter weg door de binnenlandse oorlog. Omdat er te weinig kinderen achterbleven en er geen animo was, werd de school gesloten. “Er zou een onderzoek komen om het aantal kinderen in het gebied vast te stellen, waardoor er misschien een school in of dichtbij het dorp kan worden opgezet. Maar helaas hebben wij nog niets gemerkt.”


Bron: Times of Suriname (Nieuwsblad)

Inheemsen Guyana's bezorgd over milieu-activiteiten

19-02-2009 Times of Suriname


PARAMARIBO – Inheemsen van Suriname, Frans-Guyana en Guyana maken zich enorm veel zorgen om de effecten van de megaprojecten van het IIRSA dat bezig is met de o­ntsluiting van Zuid-Amerika en andere activiteiten van de respectieve lokale overheden.


Deze projecten hebben een negatieve invloed op de traditionele leefwijze van de inheemsen. "Wij willen dat o­nze rechten moeten gelden bij deze megaprojecten", zegt Leon Wijngaarde, voorzitter van de Organsatie van Inheemsen in Suriname (OIS).

De Inheemse organisaties APA (Guyana), FOAG (Frans-Guyana) en OIS hebben daarom gemeend om in maart in samenwerking met de Coica een workshop in Georgetown te organiseren. De Coica is het overkoepelend orgaan van inheemsen uit 9 amazonelanden. Deze workshop vindt plaats binnen het kader van informatie, kennis en de rechten van inheemsen op nationaal en internationaal niveau. Tijdens de workshop zullen problemen op een objectieve manier worden geanalyseerd. o­nder meer zal een actieplan worden gemaakt en een strategie worden bedacht voor het verdedigen van inheemse rechten. Op de workshop zullen vertegenwoordigers van overheden, universiteiten en ngo's vertegenwoordigd zijn. Aan het eind van de workshop zullen de inheemse organisaties de overeenkomsten en conclusies bekendmaken.


Volgens Wijngaarde zal de OIS zeker aankaarten de geprojecteerde waterkrachtwerken op Kabalebo in West-Suriname en de o­ngebreidelde goudwinningsactiviteiten waarmee inheemsen dagelijks geconfronteerd worden. "Wij zullen in detail treden over de positieve en negatieve effecten van de milieuactiviteiten in inheems grondgebied", zegt Wijngaarde.


De informatie over de workshop moet worden overgebracht naar de inheemse gemeenschappen. In april 2008 o­ndertekende de Coica voor o­ndersteuning van het project 'Impact IIRSA, Mijnbouw en Energie' met het Fordfonds. De organisaties van de 9 lidlanden moeten op de workshop o­nder meer informatie verzamelen en met voorstellen komen. Het initiatief voor de integratie van de regionale infrastructuur in Zuid-Amerika (IIRSA) is een dialoogforum voor bevordering van het vervoer, energie en communicatie-infrastructuur op het continent. Gericht op de fysieke integratie van de twaalf Zuid-Amerikaanse landen en het bereiken van een rechtvaardige en duurzame territoriale ontwikkeling.


Door: (Gilliamo Orban )

Bron: Times Of Suriname (Nieuwsblad)

vrijdag 20 februari 2009

Converseren in het Caraibs


Op zondag 15 februari heeft Leon Wijngaarde, als de Voorzitter van de Organisatie van Inheemsen in Suriname, het boek "Converseren in het Caraibs" mogen ontvangen uit handen van de schrijfster Nowilia Tawjoeram - Sabajo. Dit boek is aangeraden aan het ieder, maar meer in het bijzonder voor personen die belangstelling hebben voor de Inheemse talen en cultuur. Mvr. Sabajo gaat zicht nu richten op haar 2e boek, dat waarschijnlijk gaat over het converseren in het Arawaks.

Wij als organisatie juichen dit soort initiatieven zeer toe, omdat het een stukje conserveren is van het Inheems cultuur dat zo zoetjes aan verdwijnt.

Dit Boek kunt u halen bij de verschillende boekhandel in Paramaribo voor SRD 60,-, of bij de schrijfster zelf voor een bedrag van SRD 50,-

voor meer informatie over de schrijfster bezoek de website: http://www.nowilia.com/