dinsdag 24 juni 2008

Film avond in Pikin Poika


De Organisatie van Inheemsen Organiseert samen met het dorpsbestuur van Pikin Poika een filmavond op 30 juni in het Dorp Pikin Poika. Op deze avond zal er 3 films vertoond worden n.l.:

1. 10 minuten video van het dorp zelf, die momenteel op 2 internet sites te bekijken is, Youtube en een site van Verenigde natie, getiteld " The First People of Suriname".

2. 30 minuten film van een Inheemse gemeenschap in Ecuador, waar de mensen veel last ondervinden van de oliewinning door Texaco in hun gebied. De mensen daar sterven heel veel aan kanker.

3. De speelfilm, Bury my Heart at Wounden Knee, deze film gaat over de strijd die een bepaalde stam in Amerika tot heden voert voor erkenning van hun grondgebied.


De bedoeling van deze avond is, de mensen bekend te laten worden met de problemen van andere Inheemsen in de andere landen, wat zij meemaken of hebben meegemaakt en wat ze doen om oplossing in hun situatie te brengen.


Wij kijken uit naar deze avond!!!

maandag 16 juni 2008

Balate heeft nieuwe Kapitein




Op zaterdag 14 juni 2008 heeft op traditionele wijze, de inauguratie plaats gevonden van de nieuwe Kapitein van Balate, in Frans-Guyana aan de Marowijne rivier. De gekozen dorpsleiding is na maanden van frustraties van wel of niet erkenning van hun verkiezing, geinstalleerd door de dorpsoudsten en door 2 medicijnmannen of Sjamannen, gesteund door de Culturele groepen uit Suriname en Balate. De Kapitein is dhr. Sylvio Van der Pijl, gesteund door een vrouwelijke Basja(assistent) en een mannelijke Basja. Het Inheems dorp Balate is een overwegend Lokono dorp, gemengd met de andere stammen zoals o.a. de Caraiben.


De plechtigheden hebben geduurd tot 6:00 u P.M en behalve de voorzitter van FOAG en de OIS, was ook de burgemeester van St. Laurent Du Maroni dhr. Leon Bertrand getuige van dit heugelijk feit.

Op de foto hieronder.......De voorzitter van de OIS dhr. Leon Wijngaarde en de Burgemeester dhr. Leon Bertrand

Binnenland Suriname weer onder water


Het binnenland van Suriname is weer onder water gelopen door de vele regens van de afeglopen dagen en weken. Zoals toen in 2006 de vele Inheemse dorpen in het Zuid-oosten, zuiden en zuid-westen onder water waren gelopen is dat nu weer het geval. De situatie leert ons dat er weer voedsel, drinkwater en andere goederen noodzakelijk zijn om deze binnenlandse overstroming te overleven. De overheid (Ministerie van Regionale Ontwikkeling) heeft al aangegeven maar 700.000 te hebben om de situatie aan te vechten, wat maar niet voldoende zal blijken te zijn om de verschillende operaties uit te voeren die nodig zijn om de nood van de verschillende mensen in die gebieden te verzachten. Verschillende organisatie hebben op hun eigen manier hun rapportage gegeven over het gebeurde en hadden reeds bekend gemaakt dat de situatie veel erger zou zijn dan in 2006. De overheid heeft dat toen tegengesproken, maar hebben uiteindelijk moeten toegeven dat de situatie vergelijkbaar is als 2006 of zelfs veel erger. Dus kunnen we aannemen dat er veel meer hulp nodig is aan goederen voor onze broeders en zusters in de getroffen gebieden.
De oorzaak van deze ramp(en) moeten wij vooral zoeken in sfeer van Klimaatverandering en ongecontroleerde mijnbouw activiteiten. Het lijkt er sterk op dat de overheid en met name bepaalde personen, er veel baat bij hebben dat de situatie in het zuid-oostelijk gebied niet verandert. Al jaren wordt er illegaal naar goud gezocht en wij hebben nu een situatie waarbij de surinamers die een concessie hebben in het gebied, deze weer onderverhuren aan Brazilianen, die onbeperkt milieu onvriendlijke methode toepassen om aan het goud te komen.
Het lijkt wel een wild west situatie daar in het binnenland en voor de regeerders is het maar een ver me bed situatie, dus waarom zou ik me druk maken, denken zij toch allemaal!