woensdag 10 december 2008

Awareness Workshop

De O.I.S. is gestart met een reeks van Awareness Workshops tbv de Inheemse bevolking en geintresseerden. De eerste uit deze serie was op 27 en 28 november 2008 in Ons Erf aan de Prins Hendrikstraat in Paramaribo. De onderwerpen die aan de orde zijn gekomen op deze workshop zijn: 1. Collectieve rechten en 2. Omgaan met Conflicten.
Deze workshop werd verzorgd door de 2 ex-studenten dhr. Stanley Liauw Angie en dhr. Marciano Bronne, zelf Jeugdparlementarier voor het district Sipaliwini, die hiervoor een 3 maanden trainingen hebben gevolgd in Quito, Ecuador op De Andina Simon Bolivar Universiteit in o.a. deze 2 onderwerpen. Speciaal voor deze workshop waren uit Quito, Ecuador afgereisd mw. Eulalia Flor van de Andina Simon Bolivar Universiteit en dhr. Thomas Kilian, vertegenwoordiger van de DED, een organisatie die het programma van de universiteit sponsort.

De volgende workshop van deze groep ex-studenten (5), zal in een van de dorpen worden gehouden. De bedoeling is om al in de maand januari 2009 van start te gaan.
Wij wensen de heren succes met deze serie van workshops!!!



zaterdag 6 december 2008

Inheemse dorpen Para protesteren tegen willekeur

Isaak Poetisi
05/12/2008

Paramaribo - De Organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpen Para (OSIP) pikt het niet langer dat de rechten van de Inheemse dorpsgemeenschappen worden miskend. Het kan er bij de organisatie niet in dat de Inheemsen steeds hun oorspronkelijke woongebieden moeten inleveren. De druppel die de emmer deed overlopen is het verbod, door de SBB opgelegd aan het dorp Powakka in Para-Oost, om langer houtkapactiviteiten te ontplooien. Afgelopen weekend hebben de dorpshoofden van de elf inheemse dorpen in Para, met een totale populatie van ruim 3600 bewoners, unaniem het besluit genomen een passend antwoord te geven op wat zij noemen ‘schending van de rechten’ van deze gemeenschappen. hegenwoordigt Bernharddorp in de organisatie. De OSIP zag het levenslicht tijdens de regionale conferentie van inheemse dorpsbesturen van 6 tot 8 maart dit jaar te Bernarddorp. De dorpen besloten toen in een resolutie de grondenrechtenproblematiek in een regionaal samenwerkingsverband met alle beschikbare middelen aan te pakken. Internationale juridische stappen behoren daarbij tot de mogelijkheden. “In de kwestie Powakka merken we dat gebruik gemaakt wordt van de wet”, zegt Gijsberg. Powakka is evenals de dorpen Redi Doti en Cassipora in Para-Oost, en Bigi Poika in Para-Zuid bij decreet C-44 van 12 maart 1981 opgeheven als dorpsgemeenschap. De overweging daarbij was dat het doel dat met de instelling van de dorpsgemeenschappen werd beoogd, door de tijd heen achterhaald zou zijn en niet bevorderlijk voor de integratie en de regionale ontwikkeling. Deze opheffing werd volgens het hypothecaire uittreksel van 22 februari 2008 uitgevoerd. “Als regionaal lichaam gaan wij erop staan dat onze rechten op de gronden die we al eeuwen bewonen en bewerken gerespecteerd worden”, zegt Gijsberg. Synchroon aan dat streven naar erkenning zal eveneens worden gewerkt aan de versterking van de organisatie. Ook de dorpen Wit Santi en Hollandse kamp, beide in de omgeving van de Johan Adolf Pengel luchthaven, zijn momenteel een heet hangijzer. De OSIP erkent volledig het economisch belang als gevolg van de voorgenomen uitbreiding van de luchthaven. “Echter willen we harde onderhandelingen over eventuele verhuizing van beide dorpen”, zegt de OSIP- ondervoorzitter. Minister Michael Jong Tjien Fa van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB), die de regering tijdens de conferentie in Bernharddorp vertegenwoordigde, deed de toezegging dat de regering noch zijn ministerie zich schuldig zouden maken aan de uitgifte van gronden in gebieden waar inheemsen al eeuwen leven.-.

dWT archieffoto/ Isaak PoetisiTraditionele installatie van het OSIP-bestuur tijdens de 3-daagse conferentie van inheemse dorpsbesturen in maart dit jaar te Bernharddorp. Vlnr: De kapiteins Joan van der Bocsh (Pikin Poika), Keith Arumjo (Bigi Poika), Lesley Artist (Redi doti), Jerry Gijsberg (Bernharddorp) en Patrick Mandé (Wit Santi).-.

(Bron: http://www.dwtonline.com/)

woensdag 3 december 2008

Indigenous Suriname Winnaar Caribbean Population Award




De documentaire "Indigenous Suriname" is ook één van de winnaars van de Caribbean Population Award 2008. In deze documentaire komen verschillende Inheemsen aan het woord en geven in duidelijke woorden aan, hoe zij denken over de situatie van de Inheemsen en het gevoel dat bij hun leeft over de behandeling die wij krijgen als Inheemsen van deze regering.
Verder komt ook aan de orde, de rechten op de erkenning van onze gronden, de kwikvergiftiging in het zuiden en zuid-oosten van Suriname. Met deze 25 minuten durende documentaire wil de OIS de verschillende problemen van de Inheemsen nader belichten en naar voren brengen onder het groter publiek. De ceremonie van de prijsuitreiking heeft plaats gevonden op
vrijdag 28 november 2008 in hotel Torarica in Paramaribo.






!!!! PROFICIAAT !!!!!

dinsdag 2 december 2008

Een stukje cultuur om trots op te zijn


Wij als Inheemsen hebben een cultuur om er trots op te zijn. Wij moeten ons niet schamen voor ons cultuur, maar trots zijn op al datgene wat onze voorouders ons hebben nagelaten.


We hebben ons dans, muziek, cullinaire en onze tradities dienen wij instand te houden willen wij niet verdwijnen van deze wereld. Onze roots moeten wij niet vergeten en laten wij, de nazaten van de eerste bewoners van het Amerikaans continent, ons cultuur weer gaan beleven en onze tradities hooghouden. Het maakt niet uit van welke stam je bent, maar laten wij met zijn allen weer gaan genieten van ons cultuur, zodat het niet verloren gaat voor de generatie van morgen.

zaterdag 22 november 2008

Surinaamse bossen verdwijnen

Het binnenland van Suriname wordt overspoeld door mensen van allerlei afkomst, die snel rijk willen worden en ons bos vernietigen. Het bos dat van eminent belang is voor de Inheemsen, wordt totaal vernietigd, allemaal mede dankzij het beleid dat door deze zittende regering wordt gevoerd.


De Inheemsen die afhankelijk zijn van de bossen, de kreken en rivieren worden bedreigd in hun middelen van bestaan en moeten ook het gelag betalen van deze ongecontroleerde activiteiten. In het binnenland van Suriname worden er al jaren gebruik gemaakt van kwik bij het winnen van goud. Het kwik wordt op een milieu onvriendelijke manier gebruikt en vormt op een gegeven moment een gevaar voor de volksgezondheid, met name voor de Inheemsen. De overheid is niet bij machte om controle uit te oefen op het binnenland van Suriname. De Brazilianen hebben vrij spel, vaak genoeg illegaal in het land en vernietigen zij ons biodiversiteit.

Vaak genoeg hebben personen of instanties die controle moeten uitoefenen op de verschillende activiteiten die plaats vinden in het binnenland, een dikke vinger in de pap. Hoge militairen, hoge politie functionarissen en politici hebben allemaal goudconcessies en baat bij dat de situatie zo blijft, omdat zij zonder inspanningen, zonder belasting te betalen of de gebieden te rehabiliteren, rijk worden. Wetten ontbreken, geen deugdelijk beleid en nepotisme zijn o.a. de oorzaken dat wij Inheemsen het gelag moeten betalen voor de honger naar het edelmetaal door derden.


Wat er nog komt bijkijken is de laksheid waarmee de regering met deze situatie omgaat. Al heeft de regering ook nog de juiste informatie en data, dan nog heeft deze regering niet het left om op te treden om de vaak mileu onvriendelijke situatie tot het minimum te beperken. Het zuid-oosten van ons Suriname is een triest beeld van de vernietiging en de kale plekken in het bos, zijn de stille getuige van deze vernietiging. Het water van de rivieren en de kreken die eens als goed drinkwater gekwalificiteerd werden, vormen een gevaar voor de volksgezondheid, omdat die nu ook goed vervuild zijn.
De Organisatie van Inheemsen in Suriname (O.I.S.) heeft in de maand april een onderzoek gedaan naar kwikvoorkomens in de lichamen van de bewoners van het dorp Apetina aan de Tapahony riever. Het resultaat was schrikbarend en nog steeds wacht de organisatie op enige actie van de overheid. Het enige wat de deskundige van het Ministerie van Volksgezonheid te zeggen had, is dat de mensen geen roofvissen moeten eten uit de rivieren en kreken en vooral niet de kop van deze vissen. Inplaats dat het ministerie een werkgroep erop uit stuurt om de situatie in het gebied te gaan peilen om verdere stappen te ondernemen, gaat het ministerie zich bezig houden met, hoe deskundig en van waar heeft de OIS de deskundigheid om dit onderzoek te doen.
De OIS en haar partner SIHFUND zijn al bezig met de voorbereidingen om het werk dat zij gestart hebben m.b.t. de kwikvergiftiging onder de Inheemsen van het zuiden, te vervolgen. Er zijn reeds gesprekken gaande met deskundigen op dit gebied, om het werk van deze organisaties bij te staan. In het project zal ook een andere Inheemse organisatie betrokken worden nl. Wadeken Wasjibonmaria. De volgende activiteiten zullen weer in de laatste week van januari 2009 van start gaan en zullen tot 2011 lopen.

woensdag 3 september 2008

Geen toekomst voor Colombiaanse indianen

BOGOTA - Maar liefst 28 indianengroepen in Colombia dreigen uit te sterven of cultureel te verdwijnen. De Colombiaanse overheid doet niet genoeg om die “genocide” te stoppen, oordeelt het Permanent Volkerentribunaal.Het Volkerentribunaal, een niet-gouvernementeel initiatief dat mensenrechtenschendingen over de hele wereld onderzoekt, hield zich over een periode van twee en een half jaar in 23 zittingen intensief bezig met de situatie van de inheemse bevolking in Colombia. Het eindoordeel is vernietigend voor de Colombiaanse overheid. Van de 28 indianengroepen die volgens het tribunaal in hun voortbestaan bedreigd worden, zijn er achttien die minder dan tien leden tellen en dus “tussen leven en dood zweven”.



Embera indianen komen behalve in Colombia ook in Panama voor.-

Schande“Hun verdwijning zou een schande betekenen voor de Colombiaanse staat en de hele mensheid, maar zou ook neerkomen op genocide en een misdaad tegen de menselijkheid”, luidt het oordeel. De Colombiaanse instellingen doen niet genoeg om de bedreigde volkeren te helpen, klinkt het. Oordelen van het Volkerentribunaal zijn niet bindend, maar ze krijgen wel internationaal weerklank. Onder de 43 miljoen inwoners van Colombia zijn er 1,4 miljoen indianen. Dat is het resultaat van de meest recente volkstelling in 2005.

De Colombiaanse overheid onderscheidt 87 verschillende inheemse groepen, de Inheemse Organisatie van Colombia (ONIC) telt er 102. Het Permanent Volkerentribunaal onderzocht vooral de invloed van de activiteiten van multinationale ondernemingen op de rechten van inheemse volken in Colombia. Mijnbouwbedrijven en petroleummaatschappijen trekken zich vaak weinig aan van de rechten van de oorspronkelijke bewoners van de gebieden waar ze werken. De Colombiaanse grondwet erkent de eigenheid van inheemse volkeren en hun zeggenschap over hun traditionele leefgebieden. Inheemse groepen moeten geconsulteerd worden over projecten die een invloed hebben op hun omgeving en leefomstandigheden. Maar die principes worden niet nageleefd, stelt het tribunaal vast.


Colombiaanse indiaan met kind.

-Volgens het Volkerentribunaal heerst er in Colombia “een verregaande gebrek aan erkenning van de identiteit van inheemse volkeren”. Daardoor wordt hun recht geschonden “te leven volgens hun eigen gewoonten en tradities.” “Ze zeggen dat er vooruitgang is geboekt bij de bescherming van mensen op deze planeet”, zegt Lorenzo Muelas, een voormalige senator en gouverneur van de Guambiano’s, een indianenvolk in het zuidwesten van Colombia. “Maar voor ons hebben er nooit mensenrechten bestaan.” Muelas was de enige Colombiaanse rechter in het tribunaal.
Genocide
Uiteindelijk besliste het tribunaal zelfs het woord genocide te gebruiken. “Genocide verwijst naar een situatie waarbij specifieke groepen verdwijnen door het toedoen of door het verzuim van de Staat of van een gewapende groep”, zegt de Franse rechter Philippe Texier, een andere rechter van het Tribunaal. “Dat is de situatie waarmee een aantal inheemse groepen in Colombia geconfronteerd wordt.” Ze verdwijnen niet doordat ze geabsorbeerd worden door de dominante cultuur, maar “omdat hun natuurlijke hulpbronnen hen worden ontfutseld, hun eten, hun water en soms zelfs hun grond. Veel indianen zijn immers ontheemd.”
Indianen worden verdreven om de weg vrij te maken voor mijnbouwbedrijven, oliemaatschappijen of grote landbouwers, of om protesten tegen die ondernemingen te smoren. Ook de vervuiling die de exploitatie van bodemschatten meebrengt, maakt het overleven moeilijker voor inheemse groepen. Meer dan 100 gebieden waar indianen leven, kregen ook af te rekenen met sproeivluchten met herbicide om cocaplantages te vernietigen. De traditionele leefgebieden van zowat een vierde van de Colombiaanse indianen zijn nog niet wettelijk erkend, stelde het tribunaal vast. De Colombiaanse staat is er ook mee gestopt inheemse reservaten af te bakenen.-.

Massale kwikvergiftiging in Apetina

door Wilfred Leeuwin29/08/2008

Paramaribo - Een onderzoek naar kwik in het lichaam van de dorpelingen in het indianendorp Apetina nabij de Tapanahonyrivier, heeft schrikbarende resultaten opgeleverd. Geen van de 159 geteste dorpelingen heeft evenveel of minder dan de gestelde toegestane hoeveelheid kwik van 1 microgram in het lichaam.

De hele groep zit ver daarboven. Het merendeel van de getesten bestaat uit vrouwen en jonge kinderen. De hoogst gemeten vergiftiging is bij een zesjarig meisje, Justin M. Zij heeft een kwikvergiftiging van 33.8 microgram in het lichaam. Het jongste kind dat kwikvergiftiging heeft opgelopen is de eenjarige Eunice M, met een kwikgehalte in het lichaam van 5,6 microgram. In het rapport wordt vermeld dat bij een kritische dosis van kwikvergiftiging in het lichaam, bij zeker 10 procent van alle geboorten neurologische afwijkingen kunnen optreden.

Inheemsen zijn voor hun eiwitvoorziening veelal aangewezen op voedsel dat ze verzamelen door ondermeer jacht en visvangst. Vanwege kwikvervuiling in veel rivieren in Sipaliwini door goudwinning, komt hun voedingspatroon in gevaar.-.

Merkbare verschijnselen die eerder niet aan kwikvergiftiging werden toegeschreven zijn onder andere, passief gedrag, slechte concentratie en labiliteit. Het onderzoek is verfilmd en is getiteld: ‘Right, Land, Development and Health’. Daarin vertelt granman AptukNoewahe van de Wajana’s hoe hij is onderzocht door de Amerikaanse deskundigen. “Zij hebben mij gezegd dat ik een verhoogd gezondheidsrisico loop, omdat het kwikgehalte in mijn lichaam te hoog is”. De granman doet in de film een beroep op de overheid om in te grijpen.

De test in Apetina is begin dit jaar uitgevoerd op initiatief van de Organisatie van Inheemsen in Suriname (OIS) in samenwerking met het Suriname indigenous health fund. Het kwam nadat er klachten waren van verschillende soorten aandoeningen. Van de iets meer dan 300 dorpsbewoners zijn bij 159 haarmonsters genomen en opgestuurd naar het laboratorium van de University of Washington in de Verenigde Staten van Amerika. De kwikvergiftiging wordt opgelopen door het grootschalig consumptiepatroon van vis en het gebruik van waterbronnen, waarvan in het binnenland de meeste vervuild zijn geraakt met kwik dat wordt gebruikt om goud te winnen.

De OIS heeft over dit onderzoek een brief geschreven aan de ministeries van Volksgezondheid, Regionale Ontwikkeling en Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM). Gevraagd wordt om dringende maatregelen te nemen, omdat de gezondheid van het dorp ernstig wordt bedreigd. Volgens OIS-voorzitter Leon Wijngaarde, is tot nu toe niet op deze noodkreet gereageerd. Hij zegt niet te hopen dat het uitblijven van actie vanuit de overheid te maken heeft met het feit dat er twee besturen zijn die elkaar betwisten over de leiding van de organisatie. (Er is nog een bestuur dat wordt geleid door Nardo Aloema……red) “Ook al komt er een derde OIS of wie dan ook, het gaat hier om keiharde resultaten,” merkt hij op. Zelf heeft de OIS bronnen aangeboord voor hulp, bij onder andere de Cubaanse artsen in het binnenland. Echter zeggen die dat zij eerst opdracht van het ministerie van Volksgezondheid moeten krijgen. Ook in het buitenland zijn organisaties, waaronder Artsen zonder Grenzen en donoren, bereid in te springen. Maar ook zij vinden dat zij niet buiten de Surinaamse overheid actie kunnen ondernemen.-.

Bij het onderzoek is gebruikgemaakt van de draagbare Zeeman Lumex kwik analysator, die werkt met de koudedamptechniek. Het kwikgehalte in het haar is in de medische wereld een maatstaf voor de gemiddelde blootstelling aan kwik. Omdat elk haar met een andere snelheid groeit, is het niet mogelijk om precies aan te geven in hoeveel maanden de kwikvergiftiging is gebeurd. Maar aangezien het haar met ongeveer één centimeter per maand groeit, kan worden geschat dat de gemeten blootstelling heeft plaatsgevonden in de afgelopen drie tot vier maanden.-.

Volgens Wijngaarde, hebben de Anton de Kom universiteit en het World Life Fund in 2004 al een soortgelijke test gedaan in het dorp. Toen is van dezelfde onderzoeksmethoden gebruikgemaakt. Ondanks beloften dat het resultaat van dat onderzoek aan de lokalen zou worden bekendgemaakt, is dit nooit gebeurd. De OIS heeft intussen een deel van dat onderzoek in handen gekregen en het blijkt dat de resultaten van toen, vrijwel hetzelfde zijn als die van deze test.-.

Het Amerikaans milieu-agentschap (Environmental Protection Agency (EPA) en de Nationale Wetenschap Academie (National Academy of Sciences) bevelen een kwikgehalte van minder dan 1 microgram aan. Als de resultaten tussen 1 en 11 microgram bedragen loopt de persoon verhoogd risico op gezondheidsstoornissen. Zeker bij vrouwen die in verwachting zijn of van plan zijn in verwachting te raken, en zij die borstvoeding geven.-.

zondag 24 augustus 2008

Kalebaskreek winnaar Wejurana Inheemse Copa 2008

Kalebaskreek is winnaar geworden van de Wejurana Inheemse Copa 2008. In de finale versloegen zij Columbia na het nemen van penalties na de reguliere 90 minuten. De wedstrijd kende een spannend verloop, met als minpunt een rode kaart voor een verdediger van Columbia. Columbia heeft toen verder de wedstrijd moeten uitspelen met 10 man. Vrij vroeg in de 1e helft van de wedstrijd heeft Columbia een 1-0 voorsprong genomen, maar kon deze voorsprong niet behouden, want in de laatste minuten van de wedstrijd kon Kalebaskreek gelijk zetten en zodoende de wedstrijd sturen naar penalties trappen.

Bij het nemen van de penalties bleek Kalebaskreek over meer koelbloedigheid te beschikken en schoot 3 ballen achter de doelman van Columbia. De heren van Columbia hebben geen enkel bal kunnen scoren en is Kalebaskreek de terechte winnaar geworden. Kalebaskreek heeft 2 jaren na elkaar 2007 / 2008 dit toernooi kunnen winnen en zijn ook intussen eigenaar geworden van het Wisseltroefee. Op de 2e plaats eindigt Columbia en de 3e is voor Bernharddorp.
Op de foto, de terechte winnaar van het toernooi, met de speciale gast van het toernooi, dhr. Enrico Wijngaarde (donker blauw), Onze Inheemse trots en FIFA arbiter, die Suriname ook nog uitdraagt.

woensdag 20 augustus 2008

Finale Wejurana Inheemse Copa 2008

De grote finale van de "Wejuran Inheemse Copa " is op zaterdag 23 augustus 2008 in het Dr. Franklin Essedstadion op Flora. De finale gaat tussen de ploegen van Kalebaskreek en Columbia.
De wedstrijd tussen deze 2 ploegen begint om 16:30 U, maar de actviteiten beginnen reeds om 15:00 U, met de veteranenwedstrijd tussen de veteranen van SVC. Wejurana en de Onder-officieren van het nationaal Leger. Er is ook gedacht aan entertainment. De toegang is geheel vrij en de finale wedstrijd is 2 x 45 minuten.

De ploegen van:

Columbia




Kalebaskreek

Zorg ervoor dat jij erbij bent!!!

zaterdag 19 juli 2008

Workshop voor de dorpen in voorbereiding

De Organisatie van Inheemsen in Suriname (O.I.S.), is nu bezig workshops voor te bereiden voor de dorpen, om het bewustzijn proces verder aan te wakkeren en zo de Inheemse broeders en zusters bewust te laten worden van hun rechten als Inheemsen.
De dorpen die monenteel in het vizier zijn voor deze workshops zijn:
1. Pikin Poika,
2. Hollandse Kamp
3. Wit Santi
4. Matta,

Afhankelijke van de financiele middelen zal dit programma verder uitgebreid worden naar alle Inheemse dorpen in Suriname.
De onderwerpen die o.a. aan de orde zullen komen zijn:
1. Collectieve rechten,
2. Conflict situatie
3. Land management en natuurlijke hulpbronnen
4. Inheemse rechten.

De workshops zullen verzorgd worden door personen die een 3 maanden training en programma hebben gevolgd aan de Andina Simon Bolivar universiteit in Quito, Ecuador.

Hieronder de groep die deze workshops zal moeten gaan verzorgen.






Op dit moment staan er weer 2 personen op vertrek naar Quito, Ecuador voor een soort gelijke training op dezelfde universiteit. De universiteit neemt alle kosten voor haar rekening, de O.I.S. moet alleen maar voor de kandidaten zorgen. Deze 2 kandidaten vertrekken op vrijdag 25 juli 2008 om op tijd in Quito-Ecuador te zijn voor de training van 28 juli t/m 6 oktober 2008.
Wij wensen deze 2 kandidaten, dhr. Marciano Bronne, Jeugd parlementarier voor het district Sipaliniwini, zelf afkomstig uit Apoera en dhr, G. Orban, Journalist bij het nieuwsblad "Times of Suriname" veel succes en kijken uit naar hun bijdrage in het proces, welke wij gestart hebben om het bewustzijn m.b.t. identiteit en rechten van de Inheemsen verder te versterken.

zaterdag 5 juli 2008

Inheems monument 9 augustus van Groningen-Saramacca

Hieronder zijn er 2 foto's van het monument dat in Groningen-Saramacca moet komen te staan. Links heb je het kopstuk, deze is bij de kunstenaar en er moet nog voor betaald worden. De foto onder, is het voetstuk dat reeds geplaats is op de plaats van bestemming, rest nog alleen het kopstuk dat erop geplaatst en vastgemaakt moet worden, om het monument tot een geheel te maken.
De O.I.S. is hard bezig fondsen te zoeken om het kopstuk vrij te krijgen/ te kopen van de Kunstenaar en dan te plaatsen in Groningen-Saramacca.



De Wejurana Copa 2008

S.C.V. Wejurana organiseert weer haar jaarlijkse voetbal spektakel voor de Inheemse dorpen. Dit jaar wordt dit evenement opnieuw gehouden in het Ir. Franklin Essedstadion te flora en wel op 2 en 3 augustus. Op 2 augustus heb je de algemene ronde en op 3 augustus de finale ronde.
De deelnemende dorpen zijn:
1. Wit Santi 2. Kalebas Kriki 3. Pikin Saron 4. Post Utrecht 5. Matta 6. Cornelis Kondre 7. Powaka 8. Grang Kriki 9. Tapuku 10. Donderskamp 11. Bernharddorp 12. Pa doc 13. Bigi Poika 14. Esperance 15. Cristiaan Kondre 16. Columbia 17. Langaman Kondre 18. Kabenda Dorp.

De wedstrijden beginnen om 10:00 's morgens.
De koude dranken en de warme maaltijden zullen niet ontbreken.

Kom allemaal en kom je dorp aanvuren!!!


dinsdag 24 juni 2008

Film avond in Pikin Poika


De Organisatie van Inheemsen Organiseert samen met het dorpsbestuur van Pikin Poika een filmavond op 30 juni in het Dorp Pikin Poika. Op deze avond zal er 3 films vertoond worden n.l.:

1. 10 minuten video van het dorp zelf, die momenteel op 2 internet sites te bekijken is, Youtube en een site van Verenigde natie, getiteld " The First People of Suriname".

2. 30 minuten film van een Inheemse gemeenschap in Ecuador, waar de mensen veel last ondervinden van de oliewinning door Texaco in hun gebied. De mensen daar sterven heel veel aan kanker.

3. De speelfilm, Bury my Heart at Wounden Knee, deze film gaat over de strijd die een bepaalde stam in Amerika tot heden voert voor erkenning van hun grondgebied.


De bedoeling van deze avond is, de mensen bekend te laten worden met de problemen van andere Inheemsen in de andere landen, wat zij meemaken of hebben meegemaakt en wat ze doen om oplossing in hun situatie te brengen.


Wij kijken uit naar deze avond!!!

maandag 16 juni 2008

Balate heeft nieuwe Kapitein




Op zaterdag 14 juni 2008 heeft op traditionele wijze, de inauguratie plaats gevonden van de nieuwe Kapitein van Balate, in Frans-Guyana aan de Marowijne rivier. De gekozen dorpsleiding is na maanden van frustraties van wel of niet erkenning van hun verkiezing, geinstalleerd door de dorpsoudsten en door 2 medicijnmannen of Sjamannen, gesteund door de Culturele groepen uit Suriname en Balate. De Kapitein is dhr. Sylvio Van der Pijl, gesteund door een vrouwelijke Basja(assistent) en een mannelijke Basja. Het Inheems dorp Balate is een overwegend Lokono dorp, gemengd met de andere stammen zoals o.a. de Caraiben.


De plechtigheden hebben geduurd tot 6:00 u P.M en behalve de voorzitter van FOAG en de OIS, was ook de burgemeester van St. Laurent Du Maroni dhr. Leon Bertrand getuige van dit heugelijk feit.

Op de foto hieronder.......De voorzitter van de OIS dhr. Leon Wijngaarde en de Burgemeester dhr. Leon Bertrand

Binnenland Suriname weer onder water


Het binnenland van Suriname is weer onder water gelopen door de vele regens van de afeglopen dagen en weken. Zoals toen in 2006 de vele Inheemse dorpen in het Zuid-oosten, zuiden en zuid-westen onder water waren gelopen is dat nu weer het geval. De situatie leert ons dat er weer voedsel, drinkwater en andere goederen noodzakelijk zijn om deze binnenlandse overstroming te overleven. De overheid (Ministerie van Regionale Ontwikkeling) heeft al aangegeven maar 700.000 te hebben om de situatie aan te vechten, wat maar niet voldoende zal blijken te zijn om de verschillende operaties uit te voeren die nodig zijn om de nood van de verschillende mensen in die gebieden te verzachten. Verschillende organisatie hebben op hun eigen manier hun rapportage gegeven over het gebeurde en hadden reeds bekend gemaakt dat de situatie veel erger zou zijn dan in 2006. De overheid heeft dat toen tegengesproken, maar hebben uiteindelijk moeten toegeven dat de situatie vergelijkbaar is als 2006 of zelfs veel erger. Dus kunnen we aannemen dat er veel meer hulp nodig is aan goederen voor onze broeders en zusters in de getroffen gebieden.
De oorzaak van deze ramp(en) moeten wij vooral zoeken in sfeer van Klimaatverandering en ongecontroleerde mijnbouw activiteiten. Het lijkt er sterk op dat de overheid en met name bepaalde personen, er veel baat bij hebben dat de situatie in het zuid-oostelijk gebied niet verandert. Al jaren wordt er illegaal naar goud gezocht en wij hebben nu een situatie waarbij de surinamers die een concessie hebben in het gebied, deze weer onderverhuren aan Brazilianen, die onbeperkt milieu onvriendlijke methode toepassen om aan het goud te komen.
Het lijkt wel een wild west situatie daar in het binnenland en voor de regeerders is het maar een ver me bed situatie, dus waarom zou ik me druk maken, denken zij toch allemaal!

zondag 11 mei 2008

Grondprobleem Hollandse Kamp en Wit Santi

Een paar maanden geleden zijn de Inheemse dorpen Hollandse Kamp en Wit Santi, dichtbij de Johan Adolf Luchthaven opgeschrikt met een bericht dat de gronden waarop hun dorpen al tientallen jaren gevestigd zijn, zou zijn uitgegeven aan de N.V. Luchthavenbeheer, om te werken aan de uitbreiding van deze internationale luchthaven, om zo te kunnen voldoen aan de internationale standaarden van internationale luchthavens. De leiding van deze twee dorpen hebben in reactie op dit gegeven, direct een vergaderd gehad met de 2 grote Inheemse organisatie n.l. de VIDS (vereniging van Inheemse Dorpsleiders) en de OIS (Organisatie van Inheemsen in Suriname. Op deze vergaderingen hebben de dorpsleidingen informatie gewisseld met deze Organisaties omtrent de ontstane situatie. In deze case heeft de VIDS, met ruggesteun van de OIS, de dorpsleidingen met adviseurs, de leiding genomen om namens deze 2 gemeenschappen te corresponderen met de erkende instanties die direct betrokken zijn in deze situatie. Zo is een schrijven gericht aan de Minister van R.O.G.B., de Districtcommissaris en andere instanties die met grondzaken te maken hebben. De 2 dorpsleiders, met name kapitein Mande van Wit Santi en kapitein Sabajo van Hollandse Kamp hebben duidelijk te kennen gegeven niet te zullen verhuizen, omdat de gemeenschap reeds tientallen jaren geleden, het Dorp Bisrie hebben opgegeven voor de aanleg van het vliegveld, de nu huidige JAP luchthaven. De minister van ROGB, de belangrijkste schakel in deze, heeft een paar weken geleden gezegd, dat zijn ministerie nog steeds bezig een oplossing te vinden voor het onstane problem. Hij geeft nota bene nog aan dat het nationaal belang moet gaan prevaleren. Wat hebben wij als Inheemsen, een minderheidsgroep aan algemeen belang als wij de voordelen en de zogenaamde vruchten van de ontwikkeling niet kunnen plukken en proeven, en wij juist onze traditionele gronden verliezen, onze traditie en cultuur in gevaar komen. Wel deze minister, met al zijn geweldige adviseurs, mag zijn borst alvast beginnen nat maken, want deze 2 dorpen zullen hun gronden niet opgeven. Dit keer zal er gestreden geworden en zal het de overheid niet gemakkelijk worden gemaakt om deze gronden uit te geven aan derden. NOOIT....NEVER...

zaterdag 10 mei 2008

Amazon Alliance Steering Council meeting 5 mei - 9 mei 208


De meeting van de Steering Council van de Amazon Alliance is gehouden van 5 mei - 9 mei 2008 in Washington DC, USA.
Onder andere is gesproken over de herstructurering van de Amazon Alliance, om beter te kunnen functioneren in het belang van de Amazone gemeenschap.
Er is ook ontmoeting geweest met de donoren die de Inheemse belangen financieren. Het zorgpunt van de Inheemse organisaties was dat de fondsen in de meeste gevallen de doelgroepen niet bereiken omdat de projecten grotendeels via de overheden worden gedaan of via NGO's. Er is gevraagd om de mogelijkheid te bekijken dat de donoren vanaf de initiatie van de projecten, de Inheemse organisatie c.q. de Inheemse gemeenschappen erbij te betrekken en de Inheemse organisaties direct te sponsoren, dus niet via andere kanalen.
Verder zijn er aantal presentaties geweest over: IIRSA, Wereld bank, Internationale (Inheemse) rechten, enz.
Ook besloten is de Amazone forum die reeds een aantal keren is uitgesteld, te houden in Brazilie in 2009, een maand voor de 8e sessie van het Parmanent Forum over Inheemse zaken.
In verband met IIRSA en de projecten die hieraan gekoppeld zijn, zijn er workshops in de planning voor de 9 amazone landen, dit zal een samenwerking zijn tussen, Amazon Alliance, COICA en BIC. De coordinatie van deze workshops voor de Guyana landen ligt in handen van Leon Wijngaarde. De workshop voor Suriname is gepland vlak voor de internationale IIRSA vergadering in Paramaribo, die door de Surinaamse overheid wordt geoorganiseerd in augustus van dit jaar

zaterdag 3 mei 2008

Indigenous Peoples Critical of Position on Carbon Trading of UN Permanent Forum on Indigenous Issue



New York City, NY – Indigenous Peoples attending the Permanent Forum are outraged that their rejection of the carbon market has been ignored in the final report of the 7th Session of the United Nations Permanent Forum on Indigenous Issues (PFII). The final report of the PFII hails World Bank funded carbon trading, like the Clean Development Mechanism, as "good examples" of partnership despite the human rights violations and environmental destruction they have caused.

"Indigenous Peoples attending the 7th session of the Permanent Forum are profoundly concerned that our key recommendations on climate change are not being taken into account by the Permanent Forum. This Permanent Forum was created precisely to recognize, promote, and support the rights of Indigenous Peoples," says Florina Lopez, Coordinator of the Indigenous Women's Biodiversity Network of Abya Yala.

Throughout the two weeks of the Permanent Forum, Indigenous community representatives have consistently testified about the injustices associated with the clean development mechanism projects and have asked that the Permanent Forum not promote the projects. However, in the final report of the Permanent Forum (document E/C.19/2008/L.2) adopted today, these injustices have been ignored.

In response, many groups under the name of the Indigenous Caucus of Abya Yala took the floor today to express their concerns. Their statement affirmed that the recommendations of the Permanent Forum do not properly reflect their positions. They used the opportunity to affirm their rejection of carbon trading mechanisms and concerns over specific implementations. Over 30 organizations at the forum called for the final report to include a section outlining their concerns.

In the background paper for this session (Document E/C.19/2008/10), three projects are being upheld to illustrate the "clean development mechanism projects that are being implemented in indigenous peoples territories with good results." However, there are grave problems with each of these projects including violations of the rights enshrined in the UN Declaration on the Rights of Indigenous Peoples. For example, the Jeripachi wind power project in Colombia did not get the free, prior, and informed consent of the Wayuu people to build this wind farm in a sacred territory of the Wayuu People. Indigenous Peoples' organizations contend the assassination of over 200 Wayuu People prior to the implementation of the project was to clear the area for this and other projects. Additionally, most of the energy generated from the wind farm is used to power the Cerrajon mine, the biggest open air coal mine in the world, which itself is known for numerous human rights violations and environmental damages. Representatives of the Wayuu people who attended the Permanent Forum didn't even know the project was being promoted as a good example.

"In promoting the clean development mechanism projects and carbon trading, the Permanent Forum is allowing oil companies who are the biggest emitters for greenhouse gases, to continue to pollute," says Tom Goldtooth, Executive Director of the Indigenous Environmental Network. "Promoting the commodification of the air is a corruption of our traditional teachings and violates the original instructions of Indigenous Peoples.


Indigenous Caucus of the Abya Yala

Seventh Session of the Permanent Forum on Indigenous Issues

Statement on the last day of the Session

May 2, 2008

Florina López

Kuna Nation

Thank you Madam Chairperson,

On behalf of the indigenous caucus of the Abya Yala (America), we would like to express our concerns regarding the adopted recommendations related to the central theme of the Seventh Session of the Permanent Forum on Indigenous Issues.

The Indigenous peoples would like to reiterate that we are the heads of our territories, and likewise are the owners of our knowledge, innovation and practices. We reject the current Governments’ policies of exploitation of cultures, forests and water and the biodiversity that we have preserved and conserved for the good of mankind.

We have listened attentively to the speaker of document E/c.19/2008/L.2 of the Permanent Forum, where he does not take into account the proposals and concerns of the indigenous people regarding the initiatives of Reduce Emission from Deforestation in Developing Countries (REDD), Clean Development Mechanism (CDM) and the Carbon Market.

Madam Chairperson,

The adopted recommendations on “Climate change, bio-cultural diversity and livelihoods: the stewardship role of indigenous peoples and new challenges” are for us recommendations made by Permanent Forum experts that do not necessarily reflect the position of the indigenous organizations and nations.

We are also concerned that the initiatives of Clean Development Mechanism will be considered examples of “good practice.”

Madam Chair,

In the statements of the indigenous representatives we did not hear a motion to support the MDL and REDD’s initiatives of good mechanism practices.

Therefore, we reaffirm our request to eliminate completely points 5 and 37 from the aforementioned document.

Likewise, the recommendations made by our organizations are not reflected in all of the final documents regarding different themes.

Furthermore, we urge the members of the Permanent Forum to base their recommendations in accordance with the principles of the Declaration of the Rights of Indigenous Peoples to live in a clean and healthy environment.

Lastly, we ask the chairperson to include in the act and annex to the report our declaration and position.

We thank you on behalf of the indigenous organizations and nations mentioned below.

Indigenous organizations and nations:

  1. Coordinación de las Organizaciones Indígenas de la Cuenca Amazónica (COICA)
  2. Fundación Para la Promoción del Conocimiento Indígena – Panamá
  3. Comunidad Integradora del Saber Andino (CISA) – Ecuador
  4. Enlace Continental de Mujeres Indígenas – Región Sudamérica
  5. Guaman Poma – Ecuador
  6. Chinchasuyu – Ecuador
  7. Fundación de Desarrollo Social Dr. Manuel Naula Sagñgi
  8. CONAVIGUA – Guatemala
  9. Amerindian Peoples Asociation – Guyana (APA)
  10. Kus Kura – Costa Rica
  11. Organización de los Pueblos Indígenas de la Amazonia Colombiana (OPIAC)
  12. Confederación Indígena de Bolivia (CIDOB)
  13. K´AMLB`E RECH TINAMIT IXIM ULEW – Guatemala
  14. Makita Kushein Chik – Ecuador
  15. Red de Mujeres Indígenas sobre Biodiversidad de Abya Yala
  16. Coordinación de las organizaciones indígenas de la Amazonia Brasileira (COIAB)
  17. Articulación de los Pueblos Indígenas de Nordeste, Minas Gerais y Espirito Santo (APOINME)
  18. AIDESEP – Perú
  19. Asociación Indígena Ambiental – Panamá
  20. Amazon Alliance
  21. Instituto Brasileiro de la Propiedad Intelectual - INBRAPI – Brasil
  22. Asociación Red de Mujeres Indígenas Wayuu – Venezuela
  23. Consejo Nacional Indio de Venezuela (CONIVE)
  24. Consejo Nacional de la Mujer Indígena – Argentina
  25. Taller Permanente de Mujeres Indígenas Andinas y Amazónicas del Perú
  26. Parlamento Indígena de América
  27. Organización Yachay Wasi ( Casa del Saber) Cusco – Perú
  28. Consejo Indígena de Mesoamérica – CIMA
  29. Land is Life (Tierra es Vida)
  30. Asociación Para los Pueblos Amenazados
  31. Federación Interprovincial de Centro Shuar – FICSH – Ecuador
  32. Proyecto Kaweshkar para Pueblos Indígenas.
  33. Mancxinerine Yoptowhka
  34. UNIVAJA
  35. COICAP
  36. International Native Tradition Interchange
  37. Coordinación Mapuche de Argentina
  38. Indigenous Environmental Network.
  39. Nacionalidad Zapara del Ecuador “NAZAE”
  40. Asociación Interetnica de Desarrollo de la Selva Peruana “AIDESEP” – Peru
  41. Promejoras “El Laurel” Ecuador
  42. Fundación “Mushuk Kawsay” – Ecuador
  43. FEINE – Ecuador
  44. AIEC – Ecuador
  45. Waorani Nawe
  46. KURI ITI (Sol de Oro)
47. Consejo de Todas las Tierras

48. Organization of indigenous People in Suriname (O.I.S.)


woensdag 23 april 2008

Artikel uit de "De Ware Tijd" d.d. 23 april 2008

OIS bezorgd over invasie garimpeiros in Zuid-Surinamedoor

Isaak Poetisi

23/04/2008

Paramaribo - De Organisatie van Inheemsen in Suriname, de OIS, volgt met grote bezorgdheid de ontwikkelingen die momenteel plaatsvinden in het zuidoosten van Suriname.Geconstateerd wordt dat er een stroom is van meer dan 100 illegale Braziliaanse goudzoekers vanuit Frans-Guyana naar Surinaams grondgebied. Deze goudzoekers, de zogenaamde garimpeiros, die een slechte reputatie hebben in het gehele Amazonegebied, vernietigen de natuur overal waar zij komen en vervuilen het milieu met vooral kwik. Uitgaande van bestaande onderzoeksresultaten zijn er kwikcontaminaties vastgesteld van ver boven de door de WHO vastgestelde standaard van 5 miligram per liter water. In een open brief doet de OIS een dringend beroep op de regering om de nodige stappen te ondernemen om het Surinaamse territorium en vooral zijn inwoners, in het bijzonder de Inheemsen van de stam der Wajana’s, te beschermen tegen deze ‘onwettige indringers’. Het betreffende gebied waarin de Garimpeiros zich willen vestigen, behoort immers tot het oorspronkelijke Wajana-gebied."Wij dringen er tevens op aan dat de overheid geen concessies meer uitgeeft in de gebieden van de Inheemsen, rekening houdende met alle traditionele leef- en woongebieden", stelt de organisatie in een perscommuniqué. Daarnaast wordt erop gewezen dat de economische zone waarop de Inheemsen recht hebben volgens de ook door Suriname geratificeerde en in de VN ondersteunde internationale verdragen en conventies, in ogenschouw wordt genomen. OIS-voorzitter Leon Wijngaarde zegt desgevraagd dat als de situatie voortduurt en drastische maatregelen uitblijven vanwege de overheid, de sociale gevolgen desastreus zullen zijn. “Dit, terwijl de Frans-Guyanezen deze lieden hardhandig uit het gebied verwijderen, wordt geconstateerd dat Surinamers hen daarentegen faciliëren als onder-concessionarissen”, zegt Wijngaarde. Ten aanzien van de kwikcontaminatie in het gebied, meent hij te kunnen bogen op onderzoeksresultaten van een Frans-Guyanese organisatie en een onderzoek naar kwikvoorkomens in het Lawagebied, uitgevoerd door de WWF en de Interamerikaanse Ontwikkelingsbank. Binnenkort start de OIS haar eigen onderzoek in samenwerking met een niet nader genoemde Inheemse Universiteit in Amerika, waarna de resultaten voorgelegd worden aan de Surinaamse overheid.-.

dinsdag 22 april 2008

PFII


Mevr. Eveline Monsanto zit momenteel in New York om de 7e sessie van het Permanent Forum betreffende Inheemse Issue bij te wonen, die van 21 april tot 2 mei 2008 wordt gehouden in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties.
Speciale onderwerpen zullen ditmaal zijn: klimaatverandering, bio-culturele diversiteit en middelen van bestaan: het rentmeesterschap der Inheemse volkeren en nieuwe uitdagingen.

Eveline Monsanto is de tweede persoon die OIS vertegenwoordigd op dit hoogste niveau, sinds het aantreden van het nieuw bestuur onderleiding van Leon Wijngaarde. Vorig jaar heeft mevr. florry Biegman mogen deelnemen en haar ervaring mogen delen met de grote OIS familie.
Eveline Monsanto keert op 4 mei terug naar Suriname en wij hopen dat zij veel mag opsteken, die de OIS ten goede zal komen.

Aarde dag




Mother Earth is suffering from the relentless onslaught of
the spiritually dead human majority for whom the word
'profit' means 'to increase your money'.
To the spiritually alive minority - a person might consider
his life to have been 'profitable':

*If as a child he was blessed to have good grandparents and
parents - ones who set a moral foundation in his life by
their own examples of generosity, morality, respect for all
forms of life, and steadfast love and unity in the familycircle.

*If he was fortunate to have grown-up with good siblings -
ones who were generous and who freely gave their support,
love, and counsel to him whenever he needed it all
throughout his life.

*If as a young man he married a good wife - one who was
generous, faithfull, loving, and a good mother to theirchildren.

*If the children they made together were good - generous,
respectful to their elders, happy, and loving human beings.

*If during his lifetime he found good friends - ones that
remained true and loyal to him from the first day they met
- until the end of his life.

*If in his life he was granted the honour of being able to
help many others less fortunate than himself.
Then indeed his life might be considered to have been a
truly profitable one.
---------------------
Damon Gerard Corrie
Eagle Clan Lokono-Arawaks
Barbados & Guyana

donderdag 17 april 2008

Bezoek aan Apetina

Apetina / Puleowime

Van vrijdag 11 april tot en met maandag 14 april 2008 heb ik samen met Eveline Monsanto en Thomas Wajacobo een werkbezoek gebracht aan het Inheemse dorp Apetina, van de Wajana's in het Zuid-oosten van Suriname aan de Tapahony rivier. Dit werkbezoek was in het kader van een kwikbesmetting onderzoek van de Wajana's van het dorp Apetina. In dit dorp woont ook de Granman van de Wajana's dhr. Noewahe. Dit Onderzoek wordt in samenwerking gedaan met een Universiteit in de USA. Als voorzitter van de Organisatie van Inheemsen in Suriname heb ik samen met mijn bestuur voorgenomen om de verschillende Inheemse dorpen bezoeken en de verschillende problemen van de dorpen, met de dorpshoofden en hun bewoners te bespreken. Als OIS willen wij samen met de verschillende dorpsgemeenschappen, gezamenlijk naar oplossingen zoeken voor de problemen. De mensen moeten zelf ook een bijdrage hebben in de verschillende oplossingsmodellen die aangedragen worden. Feit is dat de mensen zich moeten herkennen in de oplossingsmodellen en dat zij ervan bewust zijn, dat ook met hun visie, rekening wordt gehouden. Het Wajana dorp Apetina, ligt aan de Tapanahonyrivier in het district Sipaliniwini, meer in het zuiden van Suriname. De bewoners van dit dorp leven meer van de visvangst en jagen. De netten worden in de middag uren uitgezet en de volgende dag opgehaald. De Anjoemara is een veel gegeten vissoort bij deze mensen, daarnaast heb je de Pireng, Koebi en andere vissoorten. De vrouwen proberen met hun zelfgemaakte souvenirs aan wat financien te komen. De stg. Kuwalajak organiseert verkoopdagen, wanneer er touristen in het dorp aanwezig zijn. Verder zijn er geen noemenswaardige economische activiteiten. Apetina is alleen te bereiken met de boot of met een vliegtuig. Jammer genoeg is er geen geregelde lijndienst naar dit dorp, wil je met het vliegtuig, dan moet je maar een Cessna charteren van 1 van de vliegmaatschappijen op vliegveld Zorg en Hoop in Paramaribo. Het dorp heeft veel jonge kinderen die in de leeftijdsgroep 0 - 15 jaar zijn. Jarenlang heeft het dorp goed en deugdelijk onderwijs moeten ontberen om in 2006 een nieuw schoolgebouw te krijgen. Er zijn 5 leerkrachten die het onderwijs op de school verzorgen. De school heeft nog steeds gebrek aan voldoende up to date lesmateriaal. Zo gauw het resultaat binnen is van de monsters die wij hebben opgestuurd, zullen wij teruggaan naar Apetina om het resultaat te bespreken met de Granman.